Olipa kerran kaksi insinööriopiskelijaa. He innostuivat kiertotaloudesta, ja he halusivat saada myös kaikki muut innostumaan kiertotaloudesta ja kestävistä valinnoista arjessa. Sitten kävi niin kuin jossain vaiheessa yleensä käy: elämä tuli väliin. Tuli vaikeita valintoja, eroja ja luopumista. Tuli uuteen totuttelua ja uusia alkuja. Kaiken sen tuoksinnan keskellä jotkin asiat unohtuivat tai muuttivat muotoaan. Suuret ja innostavat haaveet painuivat maahan.

Ecofyi on pyörinyt mielessäni jo pitkään. Se on nyt elellyt kaikessa hiljaisuudessa vuoden päivät kuin uutta alkua ja muotoa sekin etsien. Aluksi me kaksi opiskelijaa halusimme tarjota vinkkejä kestävään elämäntapaan ja tarkoituksemme oli myös kirjoittaa kaiken tueksi opas parempiin valintoihin. Kaunis, mahtipontinen ja ehkä myös vähän naiivi ajatus.

Nyt olemme molemmat jo valmistuneet. Saan työssäni työskennellä kiertotalouden parissa, joten teema on minulle edelleen ajankohtainen. Kestävät valinnat näkyvät myös arjessani, joten sinällään mikään ei ole muuttunut. Työssäni olen kuitenkin oppinut, että asioilla on kaksi puolta (esimerkkinä tästä keskustelu muovin pahuudesta ja hyvyydestä). Olen tullut varovaiseksi sen suhteen, mitä uskallan suustani päästää, sillä en missään nimessä ole kiertotalouden tai kestävän arjen asiantuntija. Joka päivä opin jotakin uutta, joka pahimmassa – tai parhaimmassa – tapauksessa romuttaa kaiken, mitä asiasta aiemmin tiesin. Joka päivä ymmärrän, etten itse asiassa tiedä yhtään mitään: mitä enemmän luulen tietäväni, sitä vähemmän tiedän.

Tieto muuttuu koko ajan, se tarkentuu ja se päivittyy. Nykyisin tiedoksi saatetaan kutsua myös täysin subjektiivisia mielipiteitä. Mitä itse asiassa uskallan väittää? Mikä on sellaista tietoa, johon uskallan laittaa väitteeni nojaamaan?

Ecofyi syntyi ideasta jakaa vinkkejä kestävämpään elämäntapaan. Ihmiskunnan suurimman kriisin aattona idea on ajankohtaisempi kuin koskaan.

Ympäristön kannalta kestävien valintojen tekemisen tulee olla helppoa eikä motivaattorin tarvitse olla se, että se on ympäristön kannalta hyvästä. Omia elintapojaan voi olla raskasta muuttaa, jos ainoa motivaatio on maailman pelastaminen. Tällöin omat valinnat saattavat tuntua mitättömiltä ja ilmastoahdistus voi äkkiarvaamatta painaa mielen matalaksi. Omia tapojaan voi ja kannattaa muuttaa esimerkiksi siksi, että se tekee itselle hyvää, se tekee läheiselle hyvää, se on edullista, se on trendikästä tai siitä tulee iloiselle mielelle. Syitä on monia.

Kahden sijaan tässä blogissa kuullaan jatkossa vain yksi ääni. Tavoite on edelleen sama: jakaa vinkkejä ja ajatuksia kestävästä elämästä rennolla ja positiivisella, nyt entistä henkilökohtaisemmalla tavalla.

Karhut nukkuvat talviunta vielä usean kuukauden. Nyt on tullut aika herätellä Ecofyi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s