Tällä viikolla on vietetty valtakunnallista energiansäästöviikkoa. Energiansäästöviikko on Motivan vuosittain järjestämä kampanja, jolla kiinnitetään huomiota energiansäästöön ja kestävään kulutukseen. Viikko on lähestulkoon jo lopuillaan, mutta energiansäästöviikkoa voi ja kannattaa viettää joka viikko.

Energiansäästövinkit ovat varmasti jokaiselle jo tuttu juttu, mutta kertaus on näidenkin opintojen paras äiti. Listasimme yleisimmät ja helpoimmat ja yllättävimmät energiansäästövinkit, jotka vaativat useimmiten vain yksinkertaisen ranneliikkeen.

1. Valot

Jos kotonasi ei asu kummituksia, kotitonttuja tai mörköjä, jotka tarvitsevat valoa niissä huoneissa, joissa sinä tai perheenjäsenesi eivät liiku, napsauta valot pois ja anna suloisen pimeän vallata kolot ja kulmat. Hanki koristevaloihin ajastimet niin ne ilahduttavat vain niinä hetkinä, kun on jo pimeää. Talven lähestyessä koristevalojakin kauniimpaa tunnelmaa saa kynttilöillä.

Tärkeintä on kuitenkin muistaa sammuttaa ne valot. Kummitukset kyllä pärjäävät pimeässäkin.

marsu3

2. Lämpötila

Ihanteellinen kodin lämpötila on 21 °C:a. Jos se tuntuu kylmältä, on aika pistää pipo päähän ja villasukat jalkaan. Etenkin makuuhuoneessa viileämpi lämpötila voi taata paremmat unet. Mikä voisi olla parempaa kuin kääriytyä lämpimän peiton alle! Mikäli ikkunoista vetää, tiivistykset pitää uusia. Ei ole kovin energiatehokasta lisätä kodin lämpötilaa, jos lämpö kuitenkin karkaa ulos harakoille.

marsu1

3. Vesi

Vaikka Suomessa ei vedestä ole pulaa, kuluu veden lämmittämiseen paljon energiaa. Pistä veden juoksulle stoppi ja sulje hana saippuoinnin, hammaspesun ja tiskaamisen ajaksi. Mikäli olet onnekas ja omistat tiskikoneen, jätä astiat huuhtelematta ennen tiskikoneeseen laittoa. Huuhteleminen voi viedä energiaa jopa enemmän kuin täyden koneellisen pesu. Ruoantähteet saa kaavittua biojäteroskikseen aterimilla.

4. Sähköelektroniikka

5–10 %:a kotitaloussähköstä kuluu elektroniikan valmiustiloihin. Jos ainoa valonlähteesi ei ole television tai tietokoneen valmiustilan himmeänä palava valo, sammuta laitteet. Kun hankit kytkimellä varustettuja jatkojohtoja, sammutat useasta elektroniikkalaitteesta virrat vain yhdellä nilkkaliikkeellä.

5. Pyykinpesu

Jos et ole hikoillut kuin pieni porsas etkä rypenyt kuralammikossa kuin pieni… porsas, paitasi ei todennäköisesti tarvitse pesua yhden käyttökerran jälkeen. Pese vain oikeasti pesua vaativat pyykit ja muista täyttää kone täpötäyteen. Kuivausrummun tai -kaapin sijaan kuivaa pyykit pyykkitelineessä tai -narulla. Kesäaikaan ulkona kuivuvat pyykit saavat raikkaan tuoksun ja pyykit kuivuvat ilmaisella energialla.

marsu2

+ Tätä et tiennyt

Ikkunoiden pesullakin on väliä. Lika ja pöly estävät valon ja lämmön pääsyn ikkunoiden läpi, ja siksi on tärkeää pestä ikkunat keväisin ja syksyisin. Kevät- ja syysaikaan kannattaa antaa auringon hoitaa huoneen lämmittäminen. Säädä patterien termostaatti pienemmälle ja anna hehkuvimman valon tulvia läpi puhtaiden ikkunoiden!

asset-5

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s