Rasittaako sinun kukkaroasi ja mieltäsi toisinaan kasvimaitojen kohtuullisen korkea hinta kaupan hyllyillä? Vai oletko kenties useamman kerran viikonloppuaamuina joutunut tyytymään lettuaamiaisen sijasta voileipiin, kun jääkaappi ei ole maitoa nähnytkään? Itsetehty kauramaito saattaa tuoda ratkaisun näihin pulmiin. Toki lettuaamiaista suunnitellessa kannattaa huomioida kauran liotusaika, sillä siihen kuluu hetki.

Valmistamiseen tarvitset vain kauraa, vettä, suolaa, tehosekoittimen tai sauvasekoittimen (itse käytin jälkimmäistä), muutaman kulhon, lusikan ja tiheän siivilän. Halutessasi voit lisätä maitoon makua erilaisilla makeutuksilla ja mausteilla.

23601899478_16a6fc1192_c

DIY Kauramaito (noin puoli litraa)

3 dl kaurahiutaleita

6 dl vettä

ripaus suolaa

(makeutusta)

(mausteita)

 1. Liota kaurahiutaleita vedessä vähintään tunnin ajan, mielellään parikin tuntia. Kunnollisella liotuksella vältytään ”kauralimalta”, joka on tuttua ahkerille kaurapuuron keittäjille.
 2. Liotuksen jälkeen kaada kaura siivilään ja huuhtele huolellisesti kylmällä vedellä.
 3. Laita kaura kulhoon ja lisää vesi.
 4. Suristele sauvasekoittimella noin minuutti tai pari.
 5. Siivilöi seos erittäin tiheän siivilän läpi, toista seoksesta riippuen 1-2 kertaa.
 6. Lisää suola ja mahdolliset haluamasi makeutus ja mausteet. Suristele taas sauvasekoittimella. Lopuksi siivilöi seos jälleen 2-3 kertaa (tässä jälkimmäisessä vaiheessa 1-2 kertaa saattaa riittää).

Tadaa, kauramaitosi on nyt valmista! Laita maito sopivaan säilytysastiaan ja jääkaappiin viilenemään. Se on nyt valmista käytettäväksi ja säilyy jääkaapissa hyvänä noin 3-5 päivää.

850 gramman paketti käyttämiäni Pirkka Luomu kaurahiutaleita maksaa 1,45 euroa. Desi hiutaleita painaa 40 grammaa, joten tästä paketista tulee noin 21 desiä. Kauramaitolitran valmistamiseen tällä reseptillä tarvitsen 6 desiä hiutaleita. Tällä reseptillä ja kaurahiutalepaketin hinnalla itsetehdyn kauramaidon hinnaksi tulee siis vain 41 senttiä. Suolan, mausteiden ja makeutuksen jälkeen litrahinta saattaa nousta noin 50 senttiin, mutta on silti yli puolet halvempaa, kuin mikään kaupan merkeistä. Toki kaupan hyllyltä löytyviin maitoihin on lisätty vitamiineja ja muuta terveellistä. Mutta eikö tämä silti ole melkoinen pelastus tiukan budjetin hetkinä tai aikoina, kun ainoa mitä tarvitset on purkki maitoa, mutta kaapissa on vain kaurahiutaleita?

Vinkkejä:

 • Koska maitoon ei ole lisätty mitään ylimääräistä, ei se pysy koossa kaupan maidon tapaan vaan erottuu. Ihanteellinen astia säilytykseen olisi siis korkillinen pullo tai kannellinen rasia, jotta voit ennen käyttöä ravistaa maitoa huolellisesti.
 • Mausteista voit kokeilla esimerkiksi kanelia, piparkakkumaustetta tai vaniljaa. Makeutukseen käy esimerkiksi hunaja, vaahterasiirappi tai pari taatelia.
 • Kaurahiutaleiden määrää säätelemällä saat vaikutettua maidon koostumukseen. Jos haluat paksumpaa, lisää hiutaleita. Jos taas ohuempaa, vähennä hiutaleita. Omaan makuuni tämä suhde 3 dl kaurahiutaleita/6 dl vettä oli juuri sopiva ja vastasi tavallista kauramaitoa.

 

asset-3

 

2 replies on “DIY Kauramaito

  1. Moi! Valitettavasti en ole testannut tätä kahvin kanssa. Voisin kuitenkin veikata, että sakkaantuu hieman kaupan maitoja enemmän, joten kannattaa sekoittaa superhyvin ennen lisäystä kahviin. Makuun tuon sakkaantumisen ei kuitenkaan pitäisi vaikuttaa. Lisäksi reseptiin lisättävillä mausteilla ja makeutuksella varmasti saa myös kahviin maukkaampaa maitoa 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s