Jäätiköiden sulaminen on varmasti monille tuttu käsite, sillä aihe nousee usein esiin ilmastonmuutoksesta puhuttaessa. Maapallon suurimmat jäätiköt löytyvät Etelämantereelta (n. 13,9 milj. km2 ) ja Grönlannista (n. 1,8 milj. km2 ). Näiden mannerjäätiköiden lisäksi jäätiköitä löytyy myös mm. vuoristoista. Euroopan suurimpana jäätikkönä tunnetaan Islannissa sijaitseva Vatnajökull (8100 km2 ).

34060384614_e6c02b0758_c
Miksi ilmaston lämpenemisestä johtuva jäätiköiden sulaminen sitten on ongelma? Jäätiköiden sulaessa merenpinta luonnollisesti nousee. Joidenkin laskelmien mukaan kaiken maapallon jään sulaessa merenpinta nousisi jopa 80 metriä. Kyse ei siis ole aivan pienistä vaihteluista. Etelämantereen ollessa maapallon suurin jäätikkö aiheutuisi sen sulamisesta suurin merenpinnan nousu, mutta esimerkiksi pelkän arktisen jään sulaessa nousu olisi silti jopa 7 metriä. Merenpinnan noustessa rannikot jäisivät veden alle muuttaen ne asuinkelvottomiksi. Euroopasta meren alle jäisivät arvioiden mukaan ainakin Amsterdam, Tukholma ja Kööpenhamina. Miljoonien ja jopa miljardien ihmisten tulisi siis muuttaa toisille seuduille merta pakoon. Merenpinnan nousun lisäksi jäätiköiden sulaminen aiheuttaa häiriöitä Golfvirtaan, josta puolestaan seuraa suuria vaikutuksia Pohjois-Euroopan ilmastoon.

Edellisen kaltainen muutos ei kuitenkaan tapahdu yhdessä tai kahdessakaan yössä. Ilmatieteenlaitoksen mukaan maapallon keskilämpötila nousee vertailuarvona käytetyistä vuosista 1981–2010 noin 1–3 astetta 50 vuoden kuluessa. YK:n ilmastopaneelin mukaan tämä keskilämpötilan nousu olisi riittävästi sulattamaan Grönlannin jään noin tuhannessa vuodessa. Tästä siis seuraisi aiemmin mainittu 7 metrin merenpinnan nousu. Vuonna 2015 hyväksytyn Pariisin ilmastosopimuksen maat sopivat, että ilmaston lämpeneminen pysäytetään 1,5 asteeseen. Tähän pääseminen ei ole helppoa ja vaatii kaikkien sopimukseen sitoutuneiden maiden täyden panoksen.

Niin sanottu tavallinen ihminen saattaa ajatella, ettei hän voisi mitenkään hillitä tätä ilmiötä ja ilmaston lämmetessä jäätiköt tulevat joka tapauksessa sulamaan. Keinoja kuitenkin löytyy. Koska ilmastonmuutoksen hillintään useiden maailman maiden yhteistyötä, on tärkeää kannustaa ja vaatia poliittisia päätöksentekijöitä ryhtymään toimiin asian suhteen. Näin tehtiin esimerkiksi Pariisin ilmastosopimuksen kanssa eri ympäristöjärjestöjen ajaessa sen läpimenoa. Suurten, kansainvälisten linjojen lisäksi jokainen yksittäinen ihminen kykenee elämään elämäänsä ilmastoystävällisesti. Tämä tarkoittaa esimerkiksi yksityisautoilun vaihtamista julkiseen liikenteeseen taikka jalkaisin liikkumiseen, tarkkailemalla ja vähentämällä kotinsa energiankäyttöä, suosimalla vihreää sähköä ja siirtymällä kasvispainotteiseen ruokavalioon. Lisää vinkkejä ilmasto- ja ympäristöystävälliseen elämään voit poimia aiemmasta jutustamme täältä. Kuulostaa melko helposti toteutettavalta, eikö vain?

34516478070_dcdc36184b_c

asset-3

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s