Mikromuovista on kohistu jo jonkin aikaa. Muovipartikkelit voivat olla niin pieniä, ettei niitä voi silmillä havaita eikä niitä pahimmassa tapauksessa saada puhdistettua juomavedestä. Mikromuoveihin sitoutuu vesistöissä haitallisia aineita, ja kuten monet ympäristömyrkyt, myös mikromuovi kertyy kaloihin ja sitä kautta päätyy mahdollisesti myös ihmisten lautaselle. Mikromuovia syntyy vesistöihin päätyneestä muoviroskasta, joka jauhautuu pieniksi muruiksi ja kuiduiksi, mutta sitä joutuu meriin ja järviin myös sellaisenaan käyttämästämme kosmetiikasta, vaatteista ja auton renkaista.

Mikromuovin vaikutuksia eliöstöön ei vielä täysin tarkkaan tunneta. Se tiedetään, että muovin poistaminen ympäristöstä on mahdotonta. Kukaan ei varmastikaan heitä muoviroskaa luontoon, mutta miten voi ehkäistä sellaista muoviroskaa, jota ei itse edes näe.

Tietämällä, missä sitä muovia on.

Kodista mikromuovia löytyy todennäköisemmin kosmetiikasta ja vaatteista. Mikromuovia irtoaa keinokuituisista vaatteista, kun niitä pesee. Keinokuituisten vaatteiden sijasta kannattaa suosia luonnonkuituja tai vähintäänkin kiinnittää huomiota vaatteiden huoltoon: tuulettamalla ja säilyttämällä vaatteita ilmavasti voi pidentää pesuväliä.

Mikromuovien löytäminen kosmetiikasta voi olla haasteellinen tehtävä, sillä erilaisia muovikomponentteja on satoja. INCI-listoja silmäilemällä pääsee pitkälle, mutta mikromuovien nimien muistaminen voi olla vaikeaa. Kiitos teknologian, ei kuluttajan tarvitse arvuutella kaupan hyllyjen edessä, sisältääkö jokin tuote haitallista muovia vai ei. Esimerkiksi CosmEthics-sovellus hälyttää, mikäli tuote sisältää mikromuovia. Mikromuovia voi olla esimerkiksi hammastahnoissa ja kuorintavoiteissa, jopa huulipunissa.

EU:n alueella mikromuovia sisältäviä kosmetiikkatuotteita ei ole kielletty. Jos haluaa olla varma, ettei päivittäinen kosmetiikka sisällä mikromuovia, kannattaa ostaa EU:n ympäristömerkillä tai Joutsenmerkillä merkittyjä tuotteita. Myöskään luonnonkosmetiikassa mikromuovien käyttö ei ole sallittu.

34511839695_7c99259b52_k
Luonnonkosmetiikka on hyvä valinta mikromuovia välttävälle

asset-5

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s