Suomen ylikulutuspäivän laskettiin tänä vuonna olleen vajaa kuukausi sitten, 3. huhtikuuta. Päivämäärä on aikaistunut noin viikolla viime vuodesta, jolloin ylikulutuspäivämme oli 11. huhtikuuta. Vastaavasti koko maailman ylikulutuspäivä ajoittuu todennäköisesti elokuun alkuun viime vuonna sen ollessa 8.8. Päivämäärät perustuvat Global Footprint Networkin laskelmiin.

Mitä me sitten ylikulutamme? No, luonnonvaroja tietysti. Ylikulutuspäivällä tarkoitetaan päivää, jolloin ekologinen jalanjälkemme ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja. Elämme siis loppuvuoden tavallaan ”velaksi”. Ylikulutuksen vaikutukset maapallolle eivät ole aivan mitättömiä. Siitä aiheutuu muun muassa lajien ja niiden elinympäristöjen häviämistä ja sitä kautta luonnon monimuotoisuuden vähenemistä. Me suomalaiset tarvitsisimmekin tällä tahdilla vajaa neljä maapalloa, mikäli haluaisimme jatkaa samaa kulutuskeskeistä elämäntapaamme. Mutta me emme tahdo, emmehän?

Suurimpia syitä ylikulutukseen niin Suomessa kuin maailmallakin ovat liikenteestä ja energiantuotannosta syntyneet kasvihuonepäästöt sekä ruoka. Energiantuotannossa tulisi nojata uusiutuvaan energiaan fossiilisten polttoaineiden sijaan. Tällä hetkellä energiantuotannosta ja liikenteestä syntyy niin paljon päästöjä, että esimerkiksi metsät eivät yksinkertaisesti pysty niitä sitomaan. Lisäksi metsiä kaadetaan ruoan tuotannon ja viljelyn tieltä, joka ei ainakaan paranna tilannetta. Näiden kaikkien osalta tarvitaan kansainvälisiä sopimuksia ja kulutustottumusten muuttamista, sillä yksinään mikään maa tai ihminen ei pysty maailmaa pelastamaan.

YK:n mukaan maailman väestön arvellaan kasvavan nykyisestä 7,5 miljardista jopa 9,5 miljardiin vuoteen 2050 mennessä. Mikäli jatkamme kulutustottumuksiamme nykyisellä, kiihtyvällä tahdilla, kukin pystyy arvuuttelemaan maapallon tilaa kolmenkymmenen, viidenkymmenen ja sadankin vuoden jälkeen tästä hetkestä. Ei näytä kovin valoisalta, eihän? Onneksi ylikulutuksesta aiheutuviin ongelmiin on jo jossakin määrin herätty, vaikkakin yhä tarvitaan kasvavissa määrin erilaisia ratkaisuja ongelman pienentämiseen.

33970567220_bb377d8842_c

Vaikka muutoksen tekemiseen tarvitaan kaikkia maailman maita ja ihmisiä, niin valtamerikin syntyy pienen pienistä pisaroista. Tässä siis muutamia helppoja vinkkejä oman ylikulutusta aiheuttavan toiminnan muuttamiseen, jotka voit ottaa käyttöön vaikka heti:

  • Korvaa yksityisautoilu joukkoliikenteellä tai kimppakyydeillä
  • Kulje lyhyet matkat kävellen, pyöräillen tai vaikkapa juosten
  • Vältä ruokahävikkiä 
  • Korvaa osa lihasta kasviksilla tai halutessasi siirry täysin kasvisruokavalioon
  • Suosi kestävästi ja vastuullisesti tuotettua ruokaa
  • Matkaile lomallasi lähiseuduille pitkien lentomatkojen sijaan
  • Vaihda kotisi sähkö uusiutuvaan energiaan esimerkiksi valitsemalla energiayhtiöltäsi tuulivoimaa
  • Huolehdi kotisi energiatehokkuudesta
  • Tiedosta ylikulutuksen aiheuttamat ongelmat, jotta ymmärrät vaikuttamismahdollisuutesi paremmin

Vaikka useimmat meistä eivät sitä tahdo ajatella, niin ajan meidät jonakin päivänä jättäessä maapallo säilyy vielä lastemme, lastenlastemme, heidän lastenlastensa ja vielä heidänkin lastensa jälkeen. Tähän juuri kietoutuu se, miksi me Ecofyilla tätä työtä teemme ja haluamme tehdä. Jotta ihmiset ymmärtäisivät, että monien toteuttaman ”Elän vain kerran ja jos minä lähden, niin kaikki muukin lähtee mukanani” -elämäntavan sijaan ymmärtäisimme arkisten toimiemme kauaskantoiset seuraukset ja antaisimme tuleville sukupolville, luonnolle, eläimille ja kaikki ne elossa pitävälle maapallolle mahdollisuuden.

Ituhippeilyä ja pupunruokaa, 4.3.2017

asset-3

<a href=”https://www.bloglovin.com/blog/18879229/?claim=j9cwgn2gnen”>Follow my blog with Bloglovin</a>

2 replies on “Vajaa neljä maapalloa

  1. Päivitysilmoitus: Sulavat jäätiköt – ECOFYI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s