Se, mitä syömme, on ympäristön kannalta merkittävin päivittäinen valintamme. Ruoan osuus ilmastokuormastamme on likimain saman verran kuin liikenteen. Ruoan muut ympäristövaikutukset ovat vieläkin merkittävimpiä.

WWF:n suojeluasiantuntija Stella Höynälänmaa, WWF-lehti 1/2017

Olen koko ikäni ollut sekasyöjä. Olen tiedostanut tuotantoeläinten huonon kohtelun ja lihatalouden valtavan negatiiviset ympäristövaikutukset, puhumattakaan siitä, mitä lihansyönti tekee terveydelle. Siitä huolimatta olen täysin hyvällä omallatunnolla syönyt lihapullia, lihamakaronilaatikkoa ja kanafileitä. Veikkaan, että tilanne on sama monen suomalaisen kohdalla: lihansyönnin eettiset ja ympäristölliset ongelmat kyllä tiedostetaan, mutta asia ei kosketa niin paljon, että omia valintoja viitsisi muuttaa. Tiedän sen, koska olen itse aikaisemmin ajatellut samoin.

Syksystä lähtien olen koko ajan vähentänyt lihan syöntiä ja kuukausi sitten luovuin lihasta kokonaan. Kalaa ja äyriäisiä kyllä syön, etenkin silakkaa, sillä sitä kannattaakin syödä. Pyrin myös välttämään maitotuotteita parhaani mukaan. Olen siirtynyt kasvimaitoihin ja -kermoihin ja vegaanijäätelöihin, mutta silloin tällöin voin paistaa esimerkiksi halloumia tai laittaa salaatin päälle fetaa.

33567982482_472cc6e0b0_c

En suhtaudu lihattomuuteen mitenkään erityisen tiukkapipoisesti. Lihan (ja maidon) korvaaminen muilla tuotteilla on ollut hämmästyttävän helppoa. Soijarouheella saa tehtyä maistuvat lasagnet ja makaronilaatikot, nyhtökaurasta saa loistavaa käristystä ja kasviksista ruokaisia pihvejä. Kikherneistä pyörittelee falafelit nopeasti ja porkkalalla voi korvata savulohen. Ruoanlaitto on alkanut kiinnostaa aivan eri tavalla, kun ei enää voi turvautua tuttuun jauhelihaan.

Lihantuotannon haasteet eivät tarkoita, että lihaa ei saisi syödä. Ympäristön kannalta keskeistä on se, minkälaista lihaa syömme ja kuinka paljon.

WWF:n suojeluasiantuntija Stella Höynälänmaa, WWF-lehti 1/2017

En sano, että kaikkien pitäisi luopua kokonaan lihasta. Jokainen voi tehdä maailmasta hiukan paremman paikan pelkästään lihankulutusta vähentämällä, meillä suomalaisilla kun on siihen loistavat mahdollisuudet. Aloita kolmella kasvisruokapäivällä viikossa. Maidottomaan elämään voi tutustua maistelemalla vegaanijäätelöitä, joita testasimme hetki sitten. Ja kun hampurilaisnälkä iskee, suosittelen testaamaan maailman parhaimmat hampurilaiset, joiden reseptin paljastan seuraavaksi — mikäli hampurilaiset sen suurempaa reseptiä tarvitsee.

33567982642_05a3777457_c

Maailman maistuvimmat hampparit kahdelle

2 hampurilaissämpylää
2 portobello-sientä
salaattia (esim. Napolitana mix)
puolikas pieni kesäkurpitsa
100 g halloumi-juustoa
puolikas sipuli
1 iso tomaatti tai 5 kirsikkatomaattia
HP classic BBQ -kastike
kurkkumajoneesi
ruokaöljyä

Bataattiranskalaiset

iso bataatti
suolaa
pippuria
valkosipulijauhetta
1—2 dl korppujauhoja
2 rkl ruokaöljyä

1. Valmista ensin bataattiranskalaiset. Pese bataatti ja pilko ranskalaisiksi. Laita kulhoon.
2. Lisää ranskalaisten joukkoon suolaa, pippuria ja valkosipulijauhetta maun mukaan. Lisää korppujauhot ja ruokaöljy, sekoita.
3. Levitä ranskalaiset pellille, paista +225 °C:ssa 20 min, käännä ranskalaiset ja jatka paistamista +200 °C:ssa vielä 10 —15 min.
4. Poista sienistä jalka ja paista ruokaöljyssä kuumaksi.
5. Pese ja pilko puolikas kesäkurpitsa neljäksi siivuksi. Paista ruokaöljyssä, kunnes molemmat puolet ovat saaneet väriä.
6. Pilko halloumi siivuiksi ja paista pienessä määrässä öljyä.
7. Paahda hampurilaissämpylät. Kokoa hampurilainen salaatista, portobellosta, kesäkurpitsasta, halloumista, siivutetuista sipulista ja tomaateista. Lisää HP-kastiketta ja kurkkumajoneesia maun mukaan.

Lainaukset WWF-lehden jutusta Mitä tänään pelastettaisiin?

 

asset-5

One thought on “Minustako kasvissyöjä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s