Lähes jokaisen kaupungin katukuvassa näkyvät feissarit ovat tuttu näky monelle. Matkallasi pisteestä A pisteeseen B sinut pysäytetään ja kysytään, olisiko sinulla hetki aikaa, jonka jälkeen joko jatkat matkaasi tai jäät muutamaksi minuutiksi keskustelemaan. Monesti kyseisen kaltaiset tilanteet ohitetaan olankohautuksella eikä niitä jäädä sen kummemmin jälkikäteen miettimään.

Feissarien työ on kuitenkin arvokasta. He keräävät kerta- ja kuukausilahjoittajia edustamilleen järjestöille. Näiden lahjoittajien avulla järjestöjen on mahdollista jatkaa työtään, sillä ilman rahaa on usein vaikeaa auttaa ketään tai mitään.

Joidenkin mieleen on myös iskostunut negatiivinen kuva hyväntekeväisyydestä yleisesti: ”Mikäli lahjoittamastani rahasta 100% ei mene avustuskohteeseen, en halua lahjoittaa senttiäkään”. Esimerkiksi WWF Suomi kuitenkin kertoo sille lahjoitettavasta summasta noin 80 prosenttia menevän luonnonsuojelutyöhön ja loppujen 20 prosentin yleisiin hallintoon, raportointiin ja varainhankintaan liittyviin kuluihin. Omasta mielestäni tämä on melko hyvä suhde. Suomen luonnonsuojeluliitolla myös puolestaan on sivuillaan tarkempi kuvaus tuotoista ja kuluista.

Itse olen toiminut kyseisten järjestöjen kuukausilahjoittaja nyt muutaman vuoden ajan. Ympäristön ystävälle kuitenkin löytyy tänä päivänä useita lahjoituskohteita, joiden välillä voi olla vaikeaa tehdä päätöstä. Tästä syystä me halusimmekin tehdä pienen koonnin aiheesta ja muutamista luonnon- ja eläintensuojeluun liittyvistä tahoista.

WWF Suomi

WWF:n pandalogo on melko varmasti tunnettu lähes kaikkien suomalaisten keskuudessa. Kansainvälinen WWF täyttää tänä vuonna jo 56 vuotta ja sitä muutamaa vuotta myöhemmin perustettu WWF Suomi 45 vuotta. Järjestö tekee monimuotoista työtä mm. ilmastonmuutoksen, ylikulutuksen ja lajien katoamisen parissa. Se on myös merkittävä taho Itämeren suojelussa.

Suomen luonnonsuojeluliitto

Kuten WWF:n pandalogo, on myös Suomen luonnonsuojeluliiton norppalogo tuttu useimmille meistä. Järjestö perustettiin vuonna 1969, mutta sen edeltäjä Suomen Luonnonsuojeluyhdistys sai alkunsa jo vuonna 1938. SLL:n tavoitteena säilyttää maapallo elinkelpoisena suojelemalla niin maata, vesiä kuin ilmaakin.

Greenpeace

Greenpeace on juurtunut ihmisten mieliin ehkä hieman edellisiä radikaalimpana ympäristöjärjestönä. Sekin kuitenkin toimii aktiivisesti ympäristön suojelemiseksi pääpisteinään mm. ilmastonmuutos, ydinvoima sekä merten ja metsien suojelu. Järjestö perustettiin vuonna 1971 ja se löytyy jo 40 maasta ympäri maailmaa.

Luonto-Liitto

Luonto-Liitto perustettiin vuonna 1943. Sen luonnon monimuotoisuutta turvaava toiminta on pääosin lapsille ja nuorille suunnattua.

Pidä saaristo siistinä ry

Nimensä mukaisesti järjestö on keskittynyt vesiensuojeluun ja sen päämääränä onkin säilyttää Suomen saaristo ja rannat siisteinä. Järjestö perustettiin vuonna 1969 ja se toimii pääasiassa saaristo- ja rannikkoalueiden lisäksi Järvi-Suomessa.

SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto 

SEY keskittyy niin tuotanto-, koe- ja turkiseläinten kuin myös lemmikeiden ja luonnonvaraisten eläinten hyvinvointiin. Liitto saavuttaa tänä vuonna jo kunnioitettavan 116 vuoden iän.

Oikeutta eläimille 

Oikeutta eläimille on vuonna 1995 perustettu eläinoikeusjärjestö. Monet tietävät sen toisena Vegaanihaasteen järjestäjistä yhdessä Vegaaniliiton kanssa. Järjestö toimii pelkästään vapaaehtoisvoimin eikä saa rahallista tukea valtiolta, joten lahjoittajat ovat suuressa roolissa heidän toiminnassaan.

Animalia

Animalia on suomalainen vuonna 1961 perustettu eläinsuojelujärjestö. Se painottaa toiminnassaan erityisesti tuotanto-, turkis- ja koe-eläinten suojelua.

Tässä nyt muutamia suurimpia ympäristön ja eläinten tukemiseen keskittyneitä järjestöjä. Näiden lisäksi löytyy vielä useita muitakin, joihin voi tutustua esimerkiksi täällä. Listasta löytyy varmasti jokaiselle omimmalta tuntuva järjestö, jolle pienemmän tai suuremman rahalahjoituksen lisäksi voi lahjoittaa myös aikaansa vapaaehtoistyön merkeissä.

33270128221_1a56f8b576_c

asset-3

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s