Muovia siellä ja muovia tuolla. Kuvat valtamerillä kelluvista valtavista jätepyörteistä tai muovin peittämistä hiekkarannoista eivät ole kovin yleviä. Muovia on vaikea olla välttämättä ellei sitä tee tietoisesti.  Moni kantaa ostokset kotiin kestokassissa, mutta ostaa muovipusseja silti roskia varten. Niin teen minäkin. Hävettää myöntää, mutta mihinkään muovittomiin teemakuukausiin en ole vielä toistaiseksi osallistunut. En osaa edes täysin perustella, miksen ole. Ei se välttämättä edes olisi niin vaikeaa, kunhan on tarkkana, sillä muovia tuntuu olevan kaikkialla.

32797808025_d937543e1c_c

Kuluttajapakkausten keräys velvoitettiin tuottajavastuullisten yritysten järjestettäväksi Suomessa vuoden 2016 alusta alkaen. Tällöin aloitti myös toimintansa Suomen pakkauskierrätys RINKI Oy, jonka ekopisteisiin voi palauttaa kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkaukset. Kartonkia, lasia ja metallia jokainen on varmasti jo tottunut kierrättämään, mutta muovipakkausten kierrättäminen tuntuu tulleen monelle täysin puskista. Lyhyt kyselykierros lähipiirissä todistaa arvelut: muovipakkausten kierrätys on vielä erittäin monelle varsin vieras asia, harva on edes kuullut siitä.

Itsekin havahduin muovikierrätykseen vasta tammikuussa. Taloyhtiössämme ei ole erillistä astiaa muovipakkauksille, mutta läheisen suuren marketin pihalla on. Ei ole mitään syytä olla aloittamatta muovin kierrätystä, varsinkin kun kotitalouksilta kerätty muovijäte päätyy ihan konkreettisesti kiertoon esimerkiksi ESSI-kiertokassiksi. Päätinkin tarttua muovista toimeen ja testata, miltä se muovin kierrätys tuntuu.

Muovinkierrätystesti

Aluksi olen epävarma siitä, mitä muovia voi kierrättää. Nyrkkisääntönä voi pitää, että kaikki pakkaukset voi kierrättää eli kertakäyttöiset, elintarvikkeen suojaamiseen tarkoitetut muovit. Mitään muita kodin muovitavaroita, esimerkiksi leluja tai keittiövälineitä, ei pidä laittaa muovinkeräysastioihin.

32797807815_3a670ac45b_c

Muovipakkaukset neuvotaan toimittamaan kierrätykseen puhtaina. Vaikeasti puhdistettavat pakkaukset tulee suosiolla laittaa sekajätteeseen. Mietin, mitä tarkoittaa puhdas tässä tapauksessa. Margariinipaketin puhdistukseen riittää pyyhkäisy talouspaperilla, luen jostain. Saippualla hinkattuja pakkausten ei siis tarvitse olla. Useimmiten riittää nopea huuhtelu ja kuivaus tai pelkkä pyyhkäisy paperilla. Jos ei riitä, on syytä pistää pakkaus sekajätteen joukkoon.

Ensimmäinen roskapussi täyttyy viikossa, toinen vähän alle kahdessa viikossa. Panen merkille, että sekajätteen määrä vähenee roimasti. Suurin osa sekajätteeseen päätyneestä jätteestä on siis ollut kierrätyskelpoista muovia.

32797807555_c8550ba91c_c

Muovipakkausten määrä kotona on aina kauhistuttanut mutta vasta aloitettuani niiden lajittelun ymmärrän, miten paljon muoviroskaa päivittäin tulee. Uudet lakanat, kana, nyhtökaura, kaurajogurtti ja lahjaksi saadut kynsilakat tulevat muovipakkauksissa. Margariinipaketti, hoitoainepullo, asiakaslehden muovikääre, jäätelörasia… Lista on loputon. Alan alitajuntaisesti pohtia keinoja muoviroskan vähentämiseen. Yksittäispakatuista jogurttipurkeista pitää luopua heti ensitöiksi.

Muovin lajittelu kotona hoituu samalla vaivalla kuin esimerkiksi paperin tai lasin lajittelu. Ainoa innostusta vähentävä tekijä on keräysastioiden vähyys, sillä tuskin monessakaan taloyhtiössä on vielä erillistä astiaa muovipakkauksille. Se, että muoveja täytyy erikseen alkaa kuljetella kierrätyspisteisiin, ymmärrettävästi vähentää halukkuutta niiden lajitteluun. Tähän talouteen muovien lajittelu tuli kuitenkin jäädäkseen, sillä täyttyneen roskapussin voi kätevästi kauppareissulla viedä keräykseen.

Muovin kierrätys pähkinänkuoressa

  • Kierrätä vain muovipakkauksia eli tuotteen suojaamiseen tarkoitettuja, kertakäyttöisiä muoveja.
  • Muovipakkausten tulee olla puhtaita.  Yleensä pelkkä pyyhkiminen talouspaperilla riittää. Todella likaiset pakkaukset tulee lajitella sekajätteeseen.
  • Tuotteiden etikettejä ei tarvitse ottaa irti, mutta korkit tulee irrottaa, sillä korkit ovat usein eri muovia kuin itse pakkaus.
  • PVC-muovit, vaaralliset aineet ja lääkkeet eivät kuulu muovinkeräykseen.
  • Muovipakkauksia hyödynnetään uusien muovituotteiden raaka-aineena.

Muovipakkausten keräyspisteet löytää helposti kierrätys-infosta.

Katso alta vielä lyhyt video muovilaatujen lajittelusta!

 

asset-5

One thought on “Muovin kierrätyksen ihmeellinen maailma

  1. Päivitysilmoitus: Viikon uutiset – ECOFYI

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s