Ajattelin kirjoittaa ohjeet helppoon tiskirättiin, jonka voisi heittää muiden pyykkien sekaan pesukoneeseen ja käyttää aina uudelleen ja uudelleen. Tiskirätti olisi kaunis ja kivan värinen, jotta sitä kehtaisi pitää esillä keittiössä. Vuosia sitten tuttavani suosituksesta tein muutaman tiskirätin bambulangasta, ja ne ovat pitäneet keittiön puhtaana oikein hyvin. Ei ole tarvinnut uusia tiskirättejä erikseen ostella. Bambulangasta tehdyt tiskirätit ovat ekologisia, sillä bambu kasvaa nopeasti eikä tarvitse torjunta-aineita tai tehokastelua.

No siihen se ekologisuus ilmeisesti sitten päättyikin.

Antibakteerinen. Imukykyinen. Ekologinen. Edellä mainituilla sanoilla mainostetaan bambulankoja ja sinisilmäisyyksissäni menin harhaan. Vasta kun istuin tietokoneen ääreen valmiina syventymään tämän ihmeellisen kuidun saloihin, Google läväytti totuuden silmilleni. Minut on viherpesty. Ja pahemman kerran.

Bambukuitu on itse asiassa viskoosia. Jotta kovasta bambusta voidaan valmistaa lankaa, kova kuitu täytyy muuttaa pehmeäksi selluloosaksi niin kutsutussa viskoosiprosessissa, jota käytetään laajasti bambun käsittelyyn. Nanson sivuilla kerrotaan, että selluloosaa pitää käsitellä ympäristölle ja työntekijöille haitallisilla kemikaaleilla, kuten lipeällä ja rikkihiilellä, ja viskoosikuidun valmistusprosessissa kuluu huomattavasti vettä ja energiaa. Kuningaskuluttajan mukaan bambukuitua valmistetaan usein maissa, joissa ympäristölainsäädäntö on heikolla tolalla ja siksi myrkylliset kemikaalit joutuvat todennäköisesti suoraan luontoon. Bambulankojen kovasti kehuttu imukykyisyys vastaa normaalia viskoosikuitua eikä bambulanka itsessään ole antibakteerista.

Pettymys oli suuri, kun katselin vieressäni nököttäviä lankakeriä. Tieto lisää tuskaa. Samalla se avartaa maailmaa ja opettaa, että kaikkea ei kannata uskoa vain, koska se kuulostaa hyvältä. Pitää olla kriittinen ja selvittää asioiden todellinen laita. Ekologisuus vetoaa ja sillä saa ilmeisesti huijattua jopa itseään kriittisenä pitävää kuluttajaa.

Vaikka totuus bambulangan kohdalla on tarua ihmeellisempää, on bambun kasvatus suhteellisen ekologista, jos vertaa sitä esimerkiksi puuvillaan, joka on melkoinen vesijuoppo. Siksi uskallan julkaista ohjeen kahteen bambulangasta neulottuun tiskirättiin. Tiskirätit voi pestä useasti pesukoneessa, joten ne ovat pitkäikäisiä.

Mikäli lankojen ekologisuus mietityttää, kannattaa tutustua Ylen artikkeliin ja valita tiskirättiin esimerkiksi hamppulanka.

Neulotut tiskirätit

Molempiin ohjeisiin tarvitaan noin 50 grammaa lankaa. Bambu- ja hamppulangasta neulotut tiskirätit imevät hyvin ja kuivuvat nopeasti. Käytä puikkoja nro 3,5 tai käsialan mukaan.

TISKIRÄTTI NRO 1

Luo 48 silmukkaa ja aloita kohoneule piirroksen oikeasta reunasta. Toista mallikertaa kerroksen loppuun vielä kolme kertaa.

Toista ruutupiirroksen kerroksia 1–8, kunnes tiskirätti on halutun kokoinen. Päätä silmukat.

ruutupiirros-1
O = oikea s, neulo s nurjalla nurin, V = nurja s, neulo s nurjalla oikein
TISKIRÄTTI NRO 2

Luo 45 silmukkaa ja aloita kohoneule piirroksen oikeasta reunasta. Toista mallikertaa kerroksen loppuun yhteensä kolme kertaa.

Toista ruutupiirroksen kerroksia 1–8, kunnes tiskirätti on halutun kokoinen. Päätä silmukat.

ruutupiirros-2
O = oikea s, neulo s nurjalla nurin, V = nurja s, neulo s nurjalla oikein

 

Hyviä käsityöhetkiä!

asset-5

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s